گلبول قرمز یا اریتروسیت ها متداول ترین نوع سلول های خونی هستند که نقش اصلی در اکسیژن رسانی را در بدن موجودات مهره داران به عهده دارند .
گلبول های قرمز یا اریتروسیت ها متداول ترین نوع سلول خونی هستند که نقش اصلی در اکسیژن رسانی از شش ها به بافت را در بدن موجودات مهره داران به عهده دارند
گلبولهای قرمز سکه مانند (مقعر الطرفین)، کوچک و فاقد هسته و سایر اندامکها است و در نتیجه ژنهای سازنده مواد مورد نیاز خود را ندارد. به همین جهت تنها منبع برای تأمین انرژی در آن فرایند گلیکولیز و تنفس سلولی است. گلبول قرمز از حجمی بالغ بر ۸۹ تا ۹۸ میکرون برخوردار است. در شرایط طبیعی قطر آنها بهطور متوسط ۷٫۵ میکرون است.اگر اندازهٔ سلول کوچکتر از ۶ میکرون باشد میکروسیت و اگر بزرگتر از ۹ میکرون باشد، ماکروسیت نامیده میشود. حضور گویچههای قرمز با اندازههای مختلف در خون را آنیزوسیتوزیس (Anisocytosis) و حضورشان با اشکال مختلف در خون را پویکیلوسیتوزیس (Poikilocytosis) مینامند که در حالات مرضی دیده میشوند. تعداد گویچههای قرمز در حالت طبیعی در خون زنان ۳٫۶ تا ۵٫۵ میلیون و در خون مردان ۴٫۱ تا ۶ میلیون در هر میکرولیتر میباشد.
نسبت حجم گویچههای قرمز خون به کل خون بر حسب درصد را هماتوکریت مینامند. این نسبت در زنان و مردان سالم و بالغ به ترتیب برابر ۴۵–۳۵ و ۵۰–۴۰ درصد است. سیتوپلاسم گلبولهای قرمز اسفنجی بوده و به وسیلهٔ غشاء پلاسمایی قابل ارتجاعی احاطه شده تا این سلول بتواند تغییر شکل بدهد و از مویرگهای باریک عبور کند
در سیتوپلاسم گلبول رنگدانهای به نام هموگلوبین وجود دارد که پروتئینی آهندار است. گلبول قرمز به وسیلهٔ هموگلوبین خود در جاهایی که تراکم اکسیژن زیاد باشد این آهن با اکسیژن ترکیب شده و اُکسی هموگلوبین را تشکیل میدهد و در جایی که تراکم اکسیژن کم باشد تجزیه شده و اکسیژن آزاد میکند. این خاصیت هموگلوبین در جابهجایی اکسیژن از ششها به بافتها بسیار سودمند است. عمر آن تقریباً ۱۲۰ روز است. بعد از این مدت گلبول در کبد تجزیه میشود و آهن موجود در کبد اندوخته میشود. همچنین محل تولید آن در جنین کیسه زرد، کبد، طحال، گره لنفاوی و مغز قرمز استخوان است. بعد از تولد تا پنج سالگی تمام مغز استخوانهای بدن است. در فرد بالای پنج سال فقط در مغز استخوانهای پهن و استخوانهای دراز متصل به تنه است.
تنظیم تولید گلبولهای قرمز هنگامی انجام میشود که مقدار اکسیژن بافتهای بدن کاهش یابد. برای تولید گلبول قرمز از کلیه و کبد هورمونی به نام اریتروپویتین بیشتری خارج میشود و با تأثیر بر مغز استخوان موجب افزایش گلبول قرمز میشود. در افراد مبتلا به بیماریهای قلبی اکسیژن رسانی به قلب کاهش یافته و میتواند سبب افزایش ترشح هورمون اریتروپویتین شود. گلبولهای صورتی در کبد و طحال تخریب میشوند.